nieuw anders wonen

Reetsesteenweg 175-187 te Aartselaar

Dit project wordt gebouwd op een villaperceel van 2500m2 gelegen aan achterliggende grond met agrarisch karakter. Met de vroegere eigenaars werd afgesproken de villa af te breken en deze vroegere hoveniersgrond te verkavelen in 7 bouwgronden aangepast aan de hedendaagse woonbehoeften. Hierbij wordt deze grond opgedeeld in 2 bouwblokken bestaande uit 4 loten half open en 3 loten gesloten bebouwing, elk met hun tuinzones, 12 achterliggende garages ontsloten via gemeenschappelijke uitweg naar de Reetsesteenweg. Door de verplichte voortuinstrook, achterliggend garagecomplex en uitweg wordt er bijgevolg niet rechtstreeks ontsloten op het aanwezige kruispunt Reetsesteenweg – Pierstraat. Omwille van de centrale ligging in de onmiddellijke nabijheid van 2 dorpskernen en 2 belangrijke verkeersassen, de omringende tuinzone en verzicht op landbouwgrond zal het hier dan ook bijzonder aangenaam wonen zijn voor jonge gezinnen met een beladen professioneel en sociaal leven.

De woningen worden opgetrokken in een hedendaagse gevelsteenarchitectuur van compact volume (6m x 10m). De gelijkvloerse verdieping kan in optie worden uitgebreid met een meerdiepte van 3m. Gezien de ruimtelijke beleving en de vroegere bestemming wordt het dak uitgevoerd als een “serre” dak (shed dak) in leien. Dit bouwvolume met zijn typische gevel en dakconstructie biedt het geheel een perceptie in 2 snelheden: een statische beleving in frontaal zicht en een dynamische beleving in langs zicht.

In het ontwerp wordt uitgegaan van een zo ruim en flexibel mogelijk woonvolume binnen een beperkte bouwoppervlakte. Hierdoor wordt de woning wat indeling betreft opgedeeld in 2 volumes verbonden door trap en hal: aan de voorgevel een “technisch” volume met keuken, wc, badkamers en zolder en aan de achtergevel een “leef” volume met leefruimte en slaapkamers. Binnen deze beide volumes zijn aanpassingen mogelijk zodat alle flexibiliteit wordt behouden. Desalniettemin durven wij te stellen dat onze standaard indeling met 4 slaapkamers en 2 badkamers bijzonder goed in mekaar zit en is dan ook het resultaat van onze “rijke” ervaring met het bouwen van dit type van “kameleon” woningen.

Bijzonder zijn de ruim ogende leefruimte met open trap en de zolderkamer met “view on the sky” via de geschakelde dakvlakramen. Deze fris en eigentijdse woningen zijn dan ook ideaal als thuis voor jonge mensen op zoek naar wonen tussen Antwerpen en Brussel.

Aan het gevelbeeld en de ramen uitgevoerd in PVC kunnen omwille van het weloverwogen geheel en architecturaal beeld geen belangrijke wijzigingen worden aangebracht. De raamindelingen zijn immers zo gekozen dat door zijn vorm en inplanting er niet wordt ingeboet aan flexibiliteit van de binnenindeling. De kleur van de buitenmaterialen zal worden vastgelegd door de architect en/of aannemer promotor. Alle woningen zullen worden opgetrokken in dezelfde kleur en buitenmateriaal. Deze eigentijdse woningen zullen worden gebouwd conform bouwvergunning als “laag energie woningen (E50 onder voorbehoud van gunstige “blowerdoor test”) en alle huidig toepasselijke normen.

Het project draagt de naam “Pierstraat5” met verwijzing naar 4 eerdere succesvolle woning projecten gerealiseerd door RSCO in de onmiddellijke omgeving en gelegen aan de Pierstraat.

/